Titilo logo1

Annons:

Tänk på detta när du köper ny dator. Bild: Pexels.com

Tänk på detta när du köper ny dator. Bild: Pexels.com

Vad ska du tänka på när du köper en ny stationär dator?

För den som inte är insatt i datorhårdvara eller i datorvärlden kan det vara en riktig djungel att köpa en ny dator. Det finns en hel mängd med specifikationer, termer och siffror som kan krångla till det och försvårar inköpet av en ny dator.

Nedan försöker vi reda ut några av termerna och göra det enklare för dig när du ska investera i din nya stationära dator. Detta utan att komplicera det med för mycket detaljer.

.

Fundera över är vad datorn ska användas till

Normalanvändning: Om du ska använda datorn för enklare uppgifter kan du lägga dig på en lägre prisklass. Den här typen av dator passar dig som vill kunna surfa runt på nätet, kolla Youtube-klipp, göra enklare arbetsuppgifter såsom att skriva Word-dokument eller liknande.

Gamingdator: Om du vill kunna spela på din dator och kanske streama bör du investera i en dator med ett lite bättre grafikkort och mer RAM-minnen för att den ska klara av dagens spel. Har du en lägre budget kan du fortfarande fynda prisvärda speldatorer men som kanske inte presterar lika bra som dom i övre prisklassen.

Arbetsdator: Här beror det helt på vilka typer av arbetsuppgifter du vill kunna göra på din dator. Är det enkla arbetsuppgifter som att kunna skriva texter, fylla i kalkylark etc. så kan du lägga dig på en lägre prisklass. Behöver du kunna utföra lite mer krävande arbetsuppgifter såsom bild- och videoredigering och 3D-modellering eller liknande så bör du lägga dig på en högre prisklass med mer RAM-minne och en rappare processor.

Generellt är det så att desto större budget du har desto kraftfullare dator kan du köpa. Men det behöver inte betyda att det inte finns prisvärda datorer att hitta för just ditt användande. Det är också relativt ofta man kan hitta superdyra datorer men som inte alls är så mycket bättre eller lika kraftfulla som en annan datormodell som är flera tusenlappar billigare. Därför kan det vara bra att lära sig grundtermerna för datorns hårdvaruspecifikationer, då blir det enklare att jämföra datorerna mot varandra.

.

Vad betyder datorns specifikationer?

En dators hårdvara består av flera komponenter, nedan berättar vi lite kortfattat mer om var och en av dessa samt nämner några modeller.

​.
Processor (CPU): Processorn är den viktigaste delen av en dator. Det är processorn som utför majoriteten av datorns miljontals beräkningar och man kan säga att det är datorns "hjärna". Intel och AMD RYZEN är de två ledande leverantörer som levererar processorer med hög kvalite och prestanda. Intel har tidigare varit ledande på marknaden men på senare år har AMD RYZEN ryckt upp sig och levererat väldigt kraftfulla processorer.

När du har kikat på Intels processorer har du säkert lagt märke till modellerna Core i3, i5, i7 och i9. Här kännetecknas de låga siffrorna för lägre prestanda och de höga siffrorna för ökad prestanda. Med andra ord så är budgetalternativet Core i3 medan mellanklassen är Core i5 och tungviktarna är i7 och i9, där den sistnämnde är relativt ny på marknaden och också är herren på täppan. AMD Ryzens motsvarigheter är Ryzen 3. Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9.
​.
Moderkort: Moderkortet sammanlänkar alla datorns komponenter med varandra. Det är den som gör så att moderkortet kan kommunicera med datorns övriga delar. Alla enheter som finns i en dator är kopplade till moderkortet som ofta sitter längst in i datorns chassi.
​.
Grafikkort (GPU): Är den datorkomponent som står för bild, film och grafik i t.ex. spel. Den avgör hur fort din dator kan klara av att uppdatera skärmens upplösning och bildhastiget. På senaste tiden har priserna på grafikkort ökat rejält och det har även ökat priserna på färdigbyggda datorer rejält.

Det finns en hel del olika grafikkort där de två största tillverkarna av grafikkort är Nvidia med Geforce-grafikkort och AMD med Radeon-grafikkort . Det man kan titta på när man ska kika på grafikkort är äldre och nyare generationer, där t.ex. Nvidia har levererat Geforce 900, Geforce 10-serien, Geforce 20-serien och nu senaste generationen Geforce 30-serien som leverar grafikkort från 3050 (sämre) till 3090 (bäst). Dessa är dock extremt dyra för tillfället och du kan gott och väl köpa en billigare variant från t.ex. Geforce 10-serien exempelvis GeForce GTX 1050 Ti.
​.
RAM-minne: RAM-minne är en viktig komponent i en PC, utan interminnet kommer inte datorn att starta. RAM-minnet är datorns arbetsminne, dessa låter datorn lagra viktig information lättåtkomligt som gör att det kan hämtas snabbt. Detta betyder enkelt sagt att datorn kan ha flera program igång samtidigt utan att prestandan försämras. För normalanvändning räcker det med 8GB RAM men vill du spela bör eller använda lite tyngre program bör du lägga dig på minst 16GB RAM. För mer krävande spel och tyngre videoredigering samt 3D-modellering bör du lägga dig på minst 32GB RAM eller mer.
​.
Hårddisk: Hårddisken är datorns lagringsutrymme. Allt du har installerat eller sparat på datorn lagras här. Rekommenderar starkt en SSD då den är mycket snabbare och tåligare. Stationära datorer brukar ofta ha utrymme för fler hårddiskar, så det finns möjlighet att installera flera vid behov. För normalanvändare klarar du dig med 128-256 GB. För dig som sparar mycket bilder, filmer, spel och program bör lägga dig på åtminstone 500 GB, gärna mer.
​.
Nätaggregat (PSU): Nättaggregatet ger strömtillförsel till alla datorns komponenter. Beroende på hur mycket ström din dator kräver behöver du mer effekt från nätaggregatet. Köper du en färdigbyggd PC behöver du inte tänka på detta men vill du bygga din egen dator eller uppgradera din befintliga bör du kolla upp så att effekten matchar datorns strömförbrukning. Enklast sättet att se till att det blir rätt är att match nätaggregatets effekt med grafikkortets rekommenderade watt, med andra ord sök på ditt grafikkort på Google så hittar du rätt.
​.
Kylning: Datorer kan bli riktigt varma och för att dina komponenter ska nå sin fulla potential behövs en effektiv kylning. Kylning kan ske med vatten eller luft där det senare är vanligast.
​.
Chassi: Datorchassit håller allt samman och fungerar som ett skydd för alla komponenter. Här finns det alla möjliga varianter och prisklasser.

.

TL;DR

Summa summarum bör du sammanfatta behovet av din nya dator och anpassa din budget efter det. Med guiden upptill har du möjlighet att jämföra datorkomponenter med varandra och se till att du får rätt stationär PC för pengarna. Vem vet, kanske hittar du en billigare dator med liknande prestanda som den som kostar tusenlappar dyrare?

Vi hoppas att denna PC-guide kan underlätta ditt köp av din nästa dator.

​.

Grafikkort Geforce GTX 1070 TI. Bild: Pexels.com

Grafikkort Geforce GTX 1070 TI. Bild: Pexels.com

RAM-minnen. Bild: Pexels.com

RAM-minnen. Bild: Pexels.com

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

MangoWeb, hemsida gratis, hemsida visitkort, webb

Du kanske också gillar:

OneClickBlog gör det enkelt att AI-generera bloggar

OneClickBlog gör det enkelt att AI-generera bloggar

Här kommer något för alla AI och contententusiaster därute. Vi har sniffat upp en spännande ny AI-tjänst som kommer göra content marekting i form av b...

Läs mer »
SeniorPorten: Gemenskap och Aktiviteter för Seniorer över 60 år

SeniorPorten: Gemenskap och Aktiviteter för Seniorer över 60 år

I en tid där digitaliseringen snabbt förändrar hur vi interagerar och engagerar oss i samhället, har SeniorPorten framträtt som en strålande ljuspunkt...

Läs mer »
Skapa talande album med Pixelvoice

Skapa talande album med Pixelvoice

Ett nytt kapitel inom digital storytelling har öppnats med lanseringen av Pixelvoice, en banbrytande plattform som erbjuder ett helt unikt sätt att be...

Läs mer »
FunkyGears gör det roligt att hitta den perfekta gåvan

FunkyGears gör det roligt att hitta den perfekta gåvan

I en värld av tråkiga presentkort och förutsägbara gåvor har FunkyGears tagit på sig rollen som presenternas mästare. De tipsar om roliga produkter so...

Läs mer »
Lansera en hemsida snabbt och enkelt med MangoWeb

Lansera en hemsida snabbt och enkelt med MangoWeb

Nu lanseras MangoWeb som är ett initiativ och alternativ för att kunna lansera en hemsida snabbt, billigt och enkelt. Ett perfekt alternativ för småfö...

Läs mer »
Maximera tryggheten med smarta hemlarm

Maximera tryggheten med smarta hemlarm

I en värld där teknologin ständigt utvecklas har det traditionella hemlarmet fått en modern ansiktslyftning. Med smarta hemlarm får du inte bara trygg...

Läs mer »
Mode för Nybörjare

Mode för Nybörjare

På jakt efter det perfekta sättet att kickstarta din resa in i modens fascinerande värld? Oroa dig inte! Vår redaktion har satt ihop en snabbstar...

Läs mer »
Webbyrå erbjuder kostnadsfri utbildning i Yodo CMS

Webbyrå erbjuder kostnadsfri utbildning i Yodo CMS

Webbyrån GoWeb har meddelat att de nu erbjuder kostnadsfria utbildningar i det populära publiceringssystemet Yodo CMS. Utbildningarna är ungefär en ti...

Läs mer »
Öka företagets synlighet med E-postmarknadsföring

Öka företagets synlighet med E-postmarknadsföring

I den digitala tidsåldern har e-postmarknadsföring blivit en hörnsten för företagskommunikation och interaktion. Att effektivt nå ut till kunder, pers...

Läs mer »
Uncle Frank tar steget in i modevärlden

Uncle Frank tar steget in i modevärlden

Herrbutiken Uncle Frank i Gävle tar nu ett steg in i modevärlden genom att lansera sin alldeles egna limiterade kollektion av kläder. Den nya kollekti...

Läs mer »
PR-tjänster för företag

PR-tjänster för företag

Svensk Presstjänst är en framstående nationell skrivbyrå med inriktning på att formulera, publicera och distribuera nyhetsuppdateringar. Presstjän...

Läs mer »
6 tips för att tjäna extra pengar snabbt och enkelt

6 tips för att tjäna extra pengar snabbt och enkelt

I den aktuella ekonomin är det tuffa tider för många. Det är flera privatpersoner som söker efter hur man kan tjäna extra pengar enkelt och snabbt för...

Läs mer »
Höstmodet 2023: Klä dig med stil när bladen faller

Höstmodet 2023: Klä dig med stil när bladen faller

(Artikeln kan innehålla annonslänkar) Vi kastar oss in i hösten 2023 och du vet vad hösten betyder – det är dags att klä sig med stil! Modet under ...

Läs mer »
Nu lanseras det nya exklusiva Streetwear-klädmärket Chibes

Nu lanseras det nya exklusiva Streetwear-klädmärket Chibes

Sveriges gator får en ny kompanjon i Streetwear-scenen med lanseringen av det nya klädvarumärket Chibes. Chibes har som mål att erbjuda en unik upplev...

Läs mer »
Låt de 5 mest ikoniska fotografierna i historien tala

Låt de 5 mest ikoniska fotografierna i historien tala

Det äldsta bevarade fotografiet någonsin är taget för nära 200 år sedan, 1826. Bilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce. Det föreställde uts...

Läs mer »
Jämför guld i Stockholm och skapa egna guldsmycken

Jämför guld i Stockholm och skapa egna guldsmycken

Nu kan du jämföra grampriser för guld i Stockholm och spara pengar. Den nya webbplatsen Guld & Bling erbjuder ett enkelt sätt att fynda guldsmycken vi...

Läs mer »
Därför ska du flyttstäda

Därför ska du flyttstäda

Att flytta till en ny bostad är en spännande upplevelse, men det kan också vara en stressig och hektisk tid. En av de viktigaste sakerna som du behöve...

Läs mer »
Sätt stilen med snygga herrkläder

Sätt stilen med snygga herrkläder

(Detta inlägg kan innehålla annonslänkar från Ciszere) Varmare väder, vi älskar det, eller hur? Sommaren är på väg och det finns ingen som inte äls...

Läs mer »
För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord är en typ av tangentbord som använder mekaniska brytare istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Dessa tang...

Läs mer »
Förbered din trädgård för våren

Förbered din trädgård för våren

Våren är en fantastisk tid för trädgårdsälskare. Efter en lång och kall vinter vaknar naturen till liv och trädgården fylls med nya färger och dofter....

Läs mer »
Vad ska man tänka på vid flytt?

Vad ska man tänka på vid flytt?

Att flytta kan både vara de mest spännande men också stressande händelserna här i livet. Det är såklart roligt och spännande med en ny bostad men det ...

Läs mer »

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga