Vad ska du tänka på när du köper en ny stationär dator?
För den som inte är insatt i datorhårdvara eller i datorvärlden kan det vara en riktig djungel att köpa en ny dator. Det finns en hel mängd med specifikationer, termer och siffror som kan krångla till det och försvårar inköpet av en ny dator.
Nedan försöker vi reda ut några av termerna och göra det enklare för dig när du ska investera i din nya stationära dator. Detta utan att komplicera det med för mycket detaljer.
.
Fundera över är vad datorn ska användas till
Normalanvändning: Om du ska använda datorn för enklare uppgifter kan du lägga dig på en lägre prisklass. Den här typen av dator passar dig som vill kunna surfa runt på nätet, kolla Youtube-klipp, göra enklare arbetsuppgifter såsom att skriva Word-dokument eller liknande.
Gamingdator: Om du vill kunna spela på din dator och kanske streama bör du investera i en dator med ett lite bättre grafikkort och mer RAM-minnen för att den ska klara av dagens spel. Har du en lägre budget kan du fortfarande fynda prisvärda speldatorer men som kanske inte presterar lika bra som dom i övre prisklassen.
Arbetsdator: Här beror det helt på vilka typer av arbetsuppgifter du vill kunna göra på din dator. Är det enkla arbetsuppgifter som att kunna skriva texter, fylla i kalkylark etc. så kan du lägga dig på en lägre prisklass. Behöver du kunna utföra lite mer krävande arbetsuppgifter såsom bild- och videoredigering och 3D-modellering eller liknande så bör du lägga dig på en högre prisklass med mer RAM-minne och en rappare processor.
Generellt är det så att desto större budget du har desto kraftfullare dator kan du köpa. Men det behöver inte betyda att det inte finns prisvärda datorer att hitta för just ditt användande. Det är också relativt ofta man kan hitta superdyra datorer men som inte alls är så mycket bättre eller lika kraftfulla som en annan datormodell som är flera tusenlappar billigare. Därför kan det vara bra att lära sig grundtermerna för datorns hårdvaruspecifikationer, då blir det enklare att jämföra datorerna mot varandra.
.
Vad betyder datorns specifikationer?
En dators hårdvara består av flera komponenter, nedan berättar vi lite kortfattat mer om var och en av dessa samt nämner några modeller.
.
Processor (CPU): Processorn är den viktigaste delen av en dator. Det är processorn som utför majoriteten av datorns miljontals beräkningar och man kan säga att det är datorns "hjärna". Intel och AMD RYZEN är de två ledande leverantörer som levererar processorer med hög kvalite och prestanda. Intel har tidigare varit ledande på marknaden men på senare år har AMD RYZEN ryckt upp sig och levererat väldigt kraftfulla processorer.
När du har kikat på Intels processorer har du säkert lagt märke till modellerna Core i3, i5, i7 och i9. Här kännetecknas de låga siffrorna för lägre prestanda och de höga siffrorna för ökad prestanda. Med andra ord så är budgetalternativet Core i3 medan mellanklassen är Core i5 och tungviktarna är i7 och i9, där den sistnämnde är relativt ny på marknaden och också är herren på täppan. AMD Ryzens motsvarigheter är Ryzen 3. Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9.
.
Moderkort: Moderkortet sammanlänkar alla datorns komponenter med varandra. Det är den som gör så att moderkortet kan kommunicera med datorns övriga delar. Alla enheter som finns i en dator är kopplade till moderkortet som ofta sitter längst in i datorns chassi.
.
Grafikkort (GPU): Är den datorkomponent som står för bild, film och grafik i t.ex. spel. Den avgör hur fort din dator kan klara av att uppdatera skärmens upplösning och bildhastiget. På senaste tiden har priserna på grafikkort ökat rejält och det har även ökat priserna på färdigbyggda datorer rejält.
Det finns en hel del olika grafikkort där de två största tillverkarna av grafikkort är Nvidia med Geforce-grafikkort och AMD med Radeon-grafikkort . Det man kan titta på när man ska kika på grafikkort är äldre och nyare generationer, där t.ex. Nvidia har levererat Geforce 900, Geforce 10-serien, Geforce 20-serien och nu senaste generationen Geforce 30-serien som leverar grafikkort från 3050 (sämre) till 3090 (bäst). Dessa är dock extremt dyra för tillfället och du kan gott och väl köpa en billigare variant från t.ex. Geforce 10-serien exempelvis GeForce GTX 1050 Ti.
.
RAM-minne: RAM-minne är en viktig komponent i en PC, utan interminnet kommer inte datorn att starta. RAM-minnet är datorns arbetsminne, dessa låter datorn lagra viktig information lättåtkomligt som gör att det kan hämtas snabbt. Detta betyder enkelt sagt att datorn kan ha flera program igång samtidigt utan att prestandan försämras. För normalanvändning räcker det med 8GB RAM men vill du spela bör eller använda lite tyngre program bör du lägga dig på minst 16GB RAM. För mer krävande spel och tyngre videoredigering samt 3D-modellering bör du lägga dig på minst 32GB RAM eller mer.
.
Hårddisk: Hårddisken är datorns lagringsutrymme. Allt du har installerat eller sparat på datorn lagras här. Rekommenderar starkt en SSD då den är mycket snabbare och tåligare. Stationära datorer brukar ofta ha utrymme för fler hårddiskar, så det finns möjlighet att installera flera vid behov. För normalanvändare klarar du dig med 128-256 GB. För dig som sparar mycket bilder, filmer, spel och program bör lägga dig på åtminstone 500 GB, gärna mer.
.
Nätaggregat (PSU): Nättaggregatet ger strömtillförsel till alla datorns komponenter. Beroende på hur mycket ström din dator kräver behöver du mer effekt från nätaggregatet. Köper du en färdigbyggd PC behöver du inte tänka på detta men vill du bygga din egen dator eller uppgradera din befintliga bör du kolla upp så att effekten matchar datorns strömförbrukning. Enklast sättet att se till att det blir rätt är att match nätaggregatets effekt med grafikkortets rekommenderade watt, med andra ord sök på ditt grafikkort på Google så hittar du rätt.
.
Kylning: Datorer kan bli riktigt varma och för att dina komponenter ska nå sin fulla potential behövs en effektiv kylning. Kylning kan ske med vatten eller luft där det senare är vanligast.
.
Chassi: Datorchassit håller allt samman och fungerar som ett skydd för alla komponenter. Här finns det alla möjliga varianter och prisklasser.
.
TL;DR
Summa summarum bör du sammanfatta behovet av din nya dator och anpassa din budget efter det. Med guiden upptill har du möjlighet att jämföra datorkomponenter med varandra och se till att du får rätt stationär PC för pengarna. Vem vet, kanske hittar du en billigare dator med liknande prestanda som den som kostar tusenlappar dyrare?
Vi hoppas att denna PC-guide kan underlätta ditt köp av din nästa dator.
.