Annons:

Tänk på detta när du köper ny dator. Bild: Pexels.com

Tänk på detta när du köper ny dator. Bild: Pexels.com

Vad ska du tänka på när du köper en ny stationär dator?

För den som inte är insatt i datorhårdvara eller i datorvärlden kan det vara en riktig djungel att köpa en ny dator. Det finns en hel mängd med specifikationer, termer och siffror som kan krångla till det och försvårar inköpet av en ny dator.

Nedan försöker vi reda ut några av termerna och göra det enklare för dig när du ska investera i din nya stationära dator. Detta utan att komplicera det med för mycket detaljer.

.

Fundera över är vad datorn ska användas till

Normalanvändning: Om du ska använda datorn för enklare uppgifter kan du lägga dig på en lägre prisklass. Den här typen av dator passar dig som vill kunna surfa runt på nätet, kolla Youtube-klipp, göra enklare arbetsuppgifter såsom att skriva Word-dokument eller liknande.

Gamingdator: Om du vill kunna spela på din dator och kanske streama bör du investera i en dator med ett lite bättre grafikkort och mer RAM-minnen för att den ska klara av dagens spel. Har du en lägre budget kan du fortfarande fynda prisvärda speldatorer men som kanske inte presterar lika bra som dom i övre prisklassen.

Arbetsdator: Här beror det helt på vilka typer av arbetsuppgifter du vill kunna göra på din dator. Är det enkla arbetsuppgifter som att kunna skriva texter, fylla i kalkylark etc. så kan du lägga dig på en lägre prisklass. Behöver du kunna utföra lite mer krävande arbetsuppgifter såsom bild- och videoredigering och 3D-modellering eller liknande så bör du lägga dig på en högre prisklass med mer RAM-minne och en rappare processor.

Generellt är det så att desto större budget du har desto kraftfullare dator kan du köpa. Men det behöver inte betyda att det inte finns prisvärda datorer att hitta för just ditt användande. Det är också relativt ofta man kan hitta superdyra datorer men som inte alls är så mycket bättre eller lika kraftfulla som en annan datormodell som är flera tusenlappar billigare. Därför kan det vara bra att lära sig grundtermerna för datorns hårdvaruspecifikationer, då blir det enklare att jämföra datorerna mot varandra.

.

.

Vad betyder datorns specifikationer?

En dators hårdvara består av flera komponenter, nedan berättar vi lite kortfattat mer om var och en av dessa samt nämner några modeller.

​.
Processor (CPU): Processorn är den viktigaste delen av en dator. Det är processorn som utför majoriteten av datorns miljontals beräkningar och man kan säga att det är datorns "hjärna". Intel och AMD RYZEN är de två ledande leverantörer som levererar processorer med hög kvalite och prestanda. Intel har tidigare varit ledande på marknaden men på senare år har AMD RYZEN ryckt upp sig och levererat väldigt kraftfulla processorer.

När du har kikat på Intels processorer har du säkert lagt märke till modellerna Core i3, i5, i7 och i9. Här kännetecknas de låga siffrorna för lägre prestanda och de höga siffrorna för ökad prestanda. Med andra ord så är budgetalternativet Core i3 medan mellanklassen är Core i5 och tungviktarna är i7 och i9, där den sistnämnde är relativt ny på marknaden och också är herren på täppan. AMD Ryzens motsvarigheter är Ryzen 3. Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9.
​.
Moderkort: Moderkortet sammanlänkar alla datorns komponenter med varandra. Det är den som gör så att moderkortet kan kommunicera med datorns övriga delar. Alla enheter som finns i en dator är kopplade till moderkortet som ofta sitter längst in i datorns chassi.
​.
Grafikkort (GPU): Är den datorkomponent som står för bild, film och grafik i t.ex. spel. Den avgör hur fort din dator kan klara av att uppdatera skärmens upplösning och bildhastiget. På senaste tiden har priserna på grafikkort ökat rejält och det har även ökat priserna på färdigbyggda datorer rejält.

Det finns en hel del olika grafikkort där de två största tillverkarna av grafikkort är Nvidia med Geforce-grafikkort och AMD med Radeon-grafikkort . Det man kan titta på när man ska kika på grafikkort är äldre och nyare generationer, där t.ex. Nvidia har levererat Geforce 900, Geforce 10-serien, Geforce 20-serien och nu senaste generationen Geforce 30-serien som leverar grafikkort från 3050 (sämre) till 3090 (bäst). Dessa är dock extremt dyra för tillfället och du kan gott och väl köpa en billigare variant från t.ex. Geforce 10-serien exempelvis GeForce GTX 1050 Ti.
​.
RAM-minne: RAM-minne är en viktig komponent i en PC, utan interminnet kommer inte datorn att starta. RAM-minnet är datorns arbetsminne, dessa låter datorn lagra viktig information lättåtkomligt som gör att det kan hämtas snabbt. Detta betyder enkelt sagt att datorn kan ha flera program igång samtidigt utan att prestandan försämras. För normalanvändning räcker det med 8GB RAM men vill du spela bör eller använda lite tyngre program bör du lägga dig på minst 16GB RAM. För mer krävande spel och tyngre videoredigering samt 3D-modellering bör du lägga dig på minst 32GB RAM eller mer.
​.
Hårddisk: Hårddisken är datorns lagringsutrymme. Allt du har installerat eller sparat på datorn lagras här. Rekommenderar starkt en SSD då den är mycket snabbare och tåligare. Stationära datorer brukar ofta ha utrymme för fler hårddiskar, så det finns möjlighet att installera flera vid behov. För normalanvändare klarar du dig med 128-256 GB. För dig som sparar mycket bilder, filmer, spel och program bör lägga dig på åtminstone 500 GB, gärna mer.
​.
Nätaggregat (PSU): Nättaggregatet ger strömtillförsel till alla datorns komponenter. Beroende på hur mycket ström din dator kräver behöver du mer effekt från nätaggregatet. Köper du en färdigbyggd PC behöver du inte tänka på detta men vill du bygga din egen dator eller uppgradera din befintliga bör du kolla upp så att effekten matchar datorns strömförbrukning. Enklast sättet att se till att det blir rätt är att match nätaggregatets effekt med grafikkortets rekommenderade watt, med andra ord sök på ditt grafikkort på Google så hittar du rätt.
​.
Kylning: Datorer kan bli riktigt varma och för att dina komponenter ska nå sin fulla potential behövs en effektiv kylning. Kylning kan ske med vatten eller luft där det senare är vanligast.
​.
Chassi: Datorchassit håller allt samman och fungerar som ett skydd för alla komponenter. Här finns det alla möjliga varianter och prisklasser.

.

.

TL;DR

Summa summarum bör du sammanfatta behovet av din nya dator och anpassa din budget efter det. Med guiden upptill har du möjlighet att jämföra datorkomponenter med varandra och se till att du får rätt stationär PC för pengarna. Vem vet, kanske hittar du en billigare dator med liknande prestanda som den som kostar tusenlappar dyrare?

Vi hoppas att denna PC-guide kan underlätta ditt köp av din nästa dator.

​.

Se alla nyheter »

Grafikkort Geforce GTX 1070 TI. Bild: Pexels.com

Grafikkort Geforce GTX 1070 TI. Bild: Pexels.com

RAM-minnen. Bild: Pexels.com

RAM-minnen. Bild: Pexels.com

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Du kanske också gillar:

Kickoff för årets UF-företagare!

Kickoff för årets UF-företagare!

Den 28 september hölls en lyckad kickoff i Gävles konserthus för blivande UF elever i Gästrikland. En kickoff med syftet att inspirera och ge idéer om...

Läs mer »
5 tips för att lära dig mer om stjärnhimlen

5 tips för att lära dig mer om stjärnhimlen

I Sverige är det möjligt att se 60 av alla 88 stjärnkonstellationer, och därför är det inte konstigt att stjärnhimlen intresserar så många. Är du en a...

Läs mer »
Äntligen dags för gårdsförsäljning av alkoholdrycker?

Äntligen dags för gårdsförsäljning av alkoholdrycker?

På uppdrag av regeringen har man tagit fram en utredning om att småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker skall tillåtas även i Sverige som på andr...

Läs mer »
Känslor har ingen ålder är namnet på Roger Rönnings nya album

Känslor har ingen ålder är namnet på Roger Rönnings nya album

Roger Rönning gör ett klassiskt Rönning album som handlar om kärlek, vänskap och människans längtan, förmågor och tillkortakommanden. Känslor har ing...

Läs mer »
Adolphson & Falk turnerar med Julen i blodet och släpper livealbum!

Adolphson & Falk turnerar med Julen i blodet och släpper livealbum!

Under vintern 2018 och 2019 gjorde Adolphson & Falk en bejublad jubileumsturné för att fira att de spelat ihop i 50 år! Syntpionjären Greg FitzPatrick...

Läs mer »
Spartips för el- och vattenförbrukning

Spartips för el- och vattenförbrukning

Vintern börjar närma sig och det kommer allt mer varningar för de höga elkostnaderna. Därför har vi här samlat en del spartips för hur du enkelt kan d...

Läs mer »
Minna städar i renaste laget

Minna städar i renaste laget

Städbolaget I renaste lagets affärsidé är att med miljövänliga produkter och metoder tillhandahålla lokalvårdstjänster för företag. I verksamheten åte...

Läs mer »
Hemsida till idrottsföreningen

Hemsida till idrottsföreningen

IdrottOnline har tidigare försett de flesta av sveriges sportföreningars hemsida. Nyligen meddelade dom dock att tjänsten IdrottOnline hemsida stängs ...

Läs mer »
Hoppar du över frukosten?

Hoppar du över frukosten?

Äter du ingenting till frukost? Kanske dricker du endast en kopp kaffe för att komma igång på morgonen och starta dagen? Det finns flera konsekvens...

Läs mer »
Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Den oroliga arbetsmarknaden är ett faktum med höga räntor och oroligheter i världen är det just nu många som backar från att köpa och sälja bostäder. ...

Läs mer »
Pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn på turné i höst!

Pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn på turné i höst!

Ny höstturné för pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn med populära ”Hits of The 60`s” !

Läs mer »
Sverigeturné för Ronny Eriksson med showen "Greatest Hittills" hösten 2022!

Sverigeturné för Ronny Eriksson med showen "Greatest Hittills" hösten 2022!

En av våra folkkära artister Ronny Eriksson tillsammans med Benneth Fagerlund beger sig ut på en gemensam Sverigeturné med showen "Greatest Hittills" ...

Läs mer »
Premiär för nya dinnershowen The Best på Hits For You

Premiär för nya dinnershowen The Best på Hits For You

Lördag den 27 augusti är det åter premiär för en ny efterlängtad dinnershow på nöjespalatset Hits For You i Gävle. Det är den sjunde showen i ordninge...

Läs mer »
Norrland når flest på Facebook

Norrland når flest på Facebook

Facebooksidan ”Norrland. Ett eget land” är sidan inom besöksnäringen som har störst räckvidd i Sverige. Sidan når ut till över 800 000 personer i Sv...

Läs mer »

Solna står som värd för hälsomässa

Solna kommun står återigen som värd för en av årets största alternativa mässor inom kropp och själ.

Läs mer »
Robert Wells släpper ny singel och musikvideo "Wedding Bells"

Robert Wells släpper ny singel och musikvideo "Wedding Bells"

Detta är andra delen av Robert Wells EP ”Songs Without Words” inspelade tillsammans med Europas berömda anrika Prags filharmoniker, CNSO "Czech Nation...

Läs mer »
Premiär för talande digital guide i Axmar bruk

Premiär för talande digital guide i Axmar bruk

För att få största möjliga upplevelse på en besöksdestination så krävs en bra guide för den perfekta upplevelsen. Att boka in en fysisk guide har sina...

Läs mer »
Köksknoppar som sticker ut

Köksknoppar som sticker ut

Att vid en köksrenovering tänka till och installera rätt kökshandtag och/eller köksknoppar kan ge köket ett lyft och en riktigt häftig look. (Detta...

Läs mer »
Fick rådet att inte tala om sin ålder - släpper nu singeln ”Older”

Fick rådet att inte tala om sin ålder - släpper nu singeln ”Older”

Möt Täbybon Maria Rodhe som gillar att gå emot strömmen och som på natten till midsommar fredag 24 Juni släpper sin andra singel för i år, ”Older”, på...

Läs mer »
Robert Wells på omfattande höstturné och släpper ny musik!

Robert Wells på omfattande höstturné och släpper ny musik!

Nu är det klart! Robert Wells överraskar idag med att släppa inspelningar tillsammans med Europas berömda anrika Prags filharmoniker, CNSO "Czech Nati...

Läs mer »
Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini 2nd gen smarthögtalare som erbjuder röststyrning via Google-assistenten på svenska, med smarthögtalaren kan du ...

Läs mer »

Annons:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK