Annons:

Annica

Annica

Scouterna fostrade henne till den hon är idag

Uppvuxen i Rinkeby, fostrades av scouterna och arbetar idag med coachning, driver eventverksamhet och har ett Café i en bilhall

Jag träffade Annica Järking första gången via affärsnätveket Qoola Qvinnor i Kroatien. Sen dess har vi följt varandra på facebook och jag har alltid fashinerats av Annica och gillat hennes drivna stil. Vi är nog lite lika jag och Annica kom vi fram till under intervjun.

Annica är född i Stockholm och bor nu sen 32 år tillbaka på samma ställe med sin man och de har 2 vuxna pojkar. Hon är Född i Bromma och har 2 syskon. Som liten kom familjen att bo på många ställen. När hon var 6 år så hamnade dom i Rinkeby och där bodde Annica och hennes familj tills hon var 17 år.

Hon gick i skolan i Rinkeby hela låg, mellan och högstadiet.

- Jag var på den tiden en ganska tyst och försynt liten tjej, ganska bestämd men vågade inte yttra mig direkt säger Annica. När vi hade klassträff på senare år så kände ingen igen mig, så förändrad var jag säger Annica och skrattar för idag är hon inte den som sitter tyst direkt.. - I skolan höll jag mig mellan de som var tuffa och de som var mobbade. Jag utmärkte mig aldrig direkt , berättar Annica. Jag var kompisar med bägge grupperingarna.

Annica berättar att hon gick i Scouterna som liten och det var en bra uppfostran. Man fick lära sig disciplin, kamratskap, ledarskap och att hålla ordning. - Jag älskar ordning men om man kollar på mitt skrivbord så ser det ofta ut att det är kaos men jag vet precis var jag har allt, säger Annica.

-Min mamma är Finlands-Svenska. Hon kom till Sverige när hon var 20 år med sin väninna. Hon har varit tryggheten i mitt liv och fört med sig olika traditioner, berättar Annica. Min  mormor var den som kom och var barnvakt såg till att vi kunde slippa vara på fritids någon gång i veckan. Hon jobbade på Beckomberga sjukhem när hon inte passade oss. Min mamma var otrolig berättar Annika, hon såg alltid till att vi hade allt vi behövde. Jag har aldrig förstått riktigt hur hon fick ihop allt med 3 barn, säger Annica.

Sen 2004 har jag gått några olika kurser för bland annat Enhage. Jag är utbildad inom NLP, en kurs i Karlstad, Stockholm och andra stället, berättar Annica.

- Jag och en kollega gjorde en eget program, vi utvecklade ett arbetssätt, MI, Multiple Intelligens. Som vi sen använde i förskolan. Vi gjorde ett redskap att arbeta med. Vi använde det som verktyg när vi utbildade vår personal inom MI och NLP. Vi var bland dom första. Jag startade första förskolan i Täby med detta arbetssättet. Kanske till och med första i Sverige.

Annica har varit företagare sen -96 och hållit i dessa utbildat inom detta. Hon coachade och utbildade även andra förskolor. -När jag höll mina utbildningar så höll jag även liknande utbildningar för föräldrarna, säger Annica, då var det en förälder som sa att detta vill jag du Annica ska komma och utbilda oss i på vårt företag där jag arbetar. Då blev jag lite nervös, berättar Annica men jag gjorde det och jag vågade lite mer berätta för alla att jag jobbar med coachning och ledarskap för chefer, ledare och personalansvariga, egenföretagare, personal i företag, - Jag har coachat de som ska sjunga i melodifestivalen har jag också gjort och då samarbetade med artistens manager och kom överens om att vi behövde jobba med artistens självförtroende för att gå upp på scen. Då fick man gå med på Bindefeldts fest, vilket var lite häftigt såklart säger Annica.

När Annica blev äldre så pluggade hon och började jobba inom dagis. Hon var väldigt fashinerad av barn och ville visa och vägleda dom.

Jag gjorde 40 år inom barnomsorg innan jag startade Cafe berättar Annica. -Det sista jag gjorde innan jag startade Cafë var att jag och 2 kollegor hade en egen förskola i Norrtälje. Vi startade upp den 2007 och var med till -14. Jag hade varit förskolechef på några förskolor med innan.

Annica har verkligen arbetat med många olika yrken, allt i från barnskötare, undersköterska, förskollärare, förskollechef, event och event-coordinator, festfixare, VD med mera.

Folk undrar ibland vad jag jobbar med? , säger Annica. De kan inte riktigt sätta fingret på vad jag gör. -Numera gör jag bara roliga saker när det inte är roligt längre så slutar jag, säger Annica. -När jag slutade på förskolan som delägare så var det för att jag hade för mycket med mitt andra jobb med utbildningar, coachning och kurser. Jag sålde min del och de andra har fortsatt och jobbar kvar där idag.

-Jag har lagat mat hela mitt liv, berättar Annica. Mina intressen har varit god mat. -Jag och min syrra höll på med catering för kompisar. Vi köpte in maten och fixade fester.

-När jag slutade med förskolan så jobbade jag extra som vikarie och nu är jag engagerad i förskoleupproret och väldigt involverad och är en av de i ledningen för detta, berättar Annica. Hon berättar också att de har träffat politiker.-Vi vill att det ska vara en dräglig tillvaro för personalen på förskolan. Det är alldeles för stora grupper och för få personal säger hon.. Arbetsmiljön är på tok för dålig idag. -Vi fick hela utbildningsutskottet att komma en hemlig förmiddag bakom fördragna gardiner på ett cafe jag hade ett tag berättar Annica.

Förskoleupproret mer info

Fram till Covid höll vi på med Hårdrock Cafë säger Annica men sen kunde vi inte bedriva den verksamheten. Det var synd för det var väldigt populärt ställe. - Vi lade ner och sade upp kontraktet. Under tiden -17 körde vi Cateringföretaget och jag blev inkopplad genom en annan cateringfirma att hjälpa till på en bilfirma att fixa catering där och det var ett lyckokast säger Annica. Det var hos en Bilhandlare som heter Olofssons Bil i Haninge. Det cafet blev ledigt då hon som jobbade där slutade vilket jag fick reda på så jag mejlade dom och erbjöd mina tjänster, säger Annica. Jag skrev att jag och mitt familjeföretag kan komma och hyra in oss hos er.

De ville träffa mig och jag fick träffa hela ledningen och de frågade mig hur jag tänkte och jag svarade ganska självsäkert då jag vid det här laget hade stor koll på regler kring ventilation mm. Jag fick gå hem utan besked men fick mejl redan inom 2 timmar och där stod det – "När kan du komma?"

De är fantastiska. De har verkligen visat att de ställer upp på mig. Jag har byggt upp cafet så att det ska kännas som man kommer hem till mig och äter. Det är inte bara bilkunder som kommer och äter berättar Annica utan folk utifrån. också. Personalen säger till mig. "Du ska vara här. Du får inte sluta". De ser mig nästan som sin mamma.

Högsta cheferna frågade hur går det för dig nu vid Corona. De hade pratat ihop sig. De har förklarat för personalen och talat om att de ska handla av mig.

De har jobb att göra nu även i Covid-tider på bilsalongen så de flesta är på plats.. Företaget har jobbat otroligt mycket med att backa upp sin personal så att all personal som vill få vara kvar ska kunna få vara det. Deras slogan är ”personlig service”. Det ska verkligen kännas så när de äter hos mig.

Annica berättar att det är väldigt många återkommande kunder och det är mycket uppskattat att jag oftast har husmanskost. Det är något de efterfrågar kunderna.

När det gäller Eventdelen Too your Profile är det ingen aktivitet just nu. Men cafet vå företagsdel som heter Le på Cafe är de i full gång med nu.

- Det är jag och min 30-åriga son som stöter och blöter med detta. Jag är jättemallig att min son vill jobba med mig. Vi är väldigt lika. Han strävar åt samma håll som mig. Han längtar såklart efter att vi kan komma igång med event igen så han kan få bygga upp scener med mera.

Annicas andra son Oscar gillar att meka med bilar, berättar Annica. Han är inte så mycket med i företagen men när vi har haft uppdrag att köra ut grejer så kommer han med som hantlangare och hjälper till på event ibland.. Andreas är det som jobbar med mig på Cafët.

Det är inte alltid det optimala att ha företag tillsammans med någon annan. Att man kan samarbeta är jättebra men kan man inte formulera målen som jag tänker mig tillsammans med någon annan och vice versa så är det inte så bra.. Man har ofta då alldeles för olika förväntningar. Man ska vara nästan lika där när det gäller hur fort man ska driva projekt. Jag samarbetar gärna men jag vill köra på mina promisser och bestämma över mina egna ideer. Min son säger du ser inga hinder mamma. Men är det ett problem?. Ja för honom är det det. Har du tänkt på detta?. Har du resurser för detta?

Jag bara kör på....

Annica Järking

Le på Cafè Facebooksida

Text: Eva-Lena Ivarsson    Foto: Annica Järking, Jini Sofia Lee

www.connectpoint.se

ConnectPoint

Publicerat via SvenskPress.se av...

ConnectPoint

Ditt givna val som digital tidning när det gäller företagare och entreprenörer i Sverige och utlandet. Vi på ConnectPoint har förkärlek för att dyka lite ner i personen bakom företaget för att vi ska ... Läs mer

Se alla nyheter »

Annica som ung

Annica som ung

Annica med sönerna

Annica med sönerna

Annica och Gerd Wallin

Annica och Gerd Wallin

Buffé-mat

Buffé-mat

Förskoleupproret

Förskoleupproret

Kommentarer

Skriv en kommentar

Svar till ×

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en kommentar

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Du kanske också gillar:

Jämför guld i Stockholm

Jämför guld i Stockholm

Nu kan du jämföra grampriser för guld i Stockholm och spara pengar. Guld & Bling erbjuder ett enkelt sätt att fynda guldsmycken via deras nya e-tjänst...

Läs mer »
Därför ska du flyttstäda

Därför ska du flyttstäda

Att flytta till en ny bostad är en spännande upplevelse, men det kan också vara en stressig och hektisk tid. En av de viktigaste sakerna som du behöve...

Läs mer »
För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord är en typ av tangentbord som använder mekaniska brytare istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Dessa tang...

Läs mer »
Förbered din trädgård för våren

Förbered din trädgård för våren

Våren är en fantastisk tid för trädgårdsälskare. Efter en lång och kall vinter vaknar naturen till liv och trädgården fylls med nya färger och dofter....

Läs mer »
Vad ska man tänka på vid flytt?

Vad ska man tänka på vid flytt?

Att flytta kan både vara de mest spännande men också stressande händelserna här i livet. Det är såklart roligt och spännande med en ny bostad men det ...

Läs mer »
Är du intresserad av att skaffa ett smart hem?

Är du intresserad av att skaffa ett smart hem?

Smart home-teknik är en teknologi som har blivit allt mer populär de senaste åren. Med smart home-system kan du förenkla och automatisera olika uppgif...

Läs mer »
Träna effektivt med High Intensity Interval Training (HIIT)

Träna effektivt med High Intensity Interval Training (HIIT)

High Intensity Interval Training (HIIT) är en form av träning som involverar korta, intensiva intervaller av högintensiv ansträngning, oftast följt av...

Läs mer »
Vad är fjärrvärme?

Vad är fjärrvärme?

Fjärrvärme är en form av uppvärmning som använder värmeenergi som produceras centralt och distribueras via ledningar till anslutna hus och byggnader. ...

Läs mer »
Spartips för el- och vattenförbrukning

Spartips för el- och vattenförbrukning

Vintern börjar närma sig och det kommer allt mer varningar för de höga elkostnaderna. Därför har vi här samlat en del spartips för hur du enkelt kan d...

Läs mer »
Hemsida till idrottsföreningen

Hemsida till idrottsföreningen

IdrottOnline har tidigare försett de flesta av sveriges sportföreningars hemsida. Nyligen meddelade dom dock att tjänsten IdrottOnline hemsida stängs ...

Läs mer »
Hoppar du över frukosten?

Hoppar du över frukosten?

Äter du ingenting till frukost? Kanske dricker du endast en kopp kaffe för att komma igång på morgonen och starta dagen? Det finns flera konsekvens...

Läs mer »
Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Den oroliga arbetsmarknaden är ett faktum med höga räntor och oroligheter i världen är det just nu många som backar från att köpa och sälja bostäder. ...

Läs mer »
Köksknoppar som sticker ut

Köksknoppar som sticker ut

Att vid en köksrenovering tänka till och installera rätt kökshandtag och/eller köksknoppar kan ge köket ett lyft och en riktigt häftig look. (Detta...

Läs mer »
Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini 2nd gen smarthögtalare som erbjuder röststyrning via Google-assistenten på svenska, med smarthögtalaren kan du ...

Läs mer »
SeniorPorten erbjuder digital bokcirkel för dig som är 60+

SeniorPorten erbjuder digital bokcirkel för dig som är 60+

SeniorPorten.se är ett svenskt forum och mötesplats för seniorer, pensionärer och dig som är 60 år eller äldre. En samlingsplats som bygger på att hit...

Läs mer »
Lys upp tillvaron med cool lampa

Lys upp tillvaron med cool lampa

Små detaljer kan verkligen sätta karaktär och personlighet i inredningen. Ett exempel på detta visar det danska varumärket Mr Wattson​ upp med sin lam...

Läs mer »
Vi byggde ett custom tangentbord: Glorious GMMK Pro

Vi byggde ett custom tangentbord: Glorious GMMK Pro

På senare tid har det blivit mer och mer populärt med custom mekaniska tangentbord och mekaniska tangentbordstillbehör. Mekaniska tangentbord har funn...

Läs mer »
Hemestertips: Axmar Bruk

Hemestertips: Axmar Bruk

Axmar bruk hittar du på Gävlekusten och här erbjuds en välbevarad bruksmiljö med engelsk park, restaurang och café samt mycket historik och kultur frå...

Läs mer »
Träna hjärnan med korsord och Sudoku

Träna hjärnan med korsord och Sudoku

Tankespel som korsord och Sudoku är både roliga, lärorika och bra för att hålla hjärnkontoret aktivt. När man löser svåra tankespel så kan man få sitt...

Läs mer »
Tapetsera taket - trendigare än någonsin

Tapetsera taket - trendigare än någonsin

För de flesta är det en självklarhet att rummets väggar ska tapetseras. Taket däremot är oftast förbisedd men genom att tapetsera taket kan du enkelt ...

Läs mer »
Effektiv rengöring med borstset till skruvdragare

Effektiv rengöring med borstset till skruvdragare

Smuts och fläckar som är svåra att skrubba bort kan vara olidligt irriterande. Som tur är finns det lösningar på de flesta problem. Med ett borstset s...

Läs mer »

Annons:

Om cookies

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Har du vidare funderingar kring hur cookies används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder endast cookies i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga