Annons:

Snyggt och personligt mekaniskt tangentbord! Bild: Pixabay.se

Snyggt och personligt mekaniskt tangentbord! Bild: Pixabay.se

För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord är en typ av tangentbord som använder mekaniska brytare istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Dessa tangentbord har blivit allt mer populära de senaste åren på grund av deras höga kvalitet och pålitlighet. De är också populära bland spelare och skribenter eftersom de ger snabbare och mer exakta tangenttryckningar.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på mekaniska tangentbord, hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar och vad man ska tänka på när man väljer ett mekaniskt tangentbord.
-

Hur fungerar mekaniska tangentbord?

Mekaniska tangentbord fungerar genom att använda en mekanisk brytare för varje tangent istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Mekaniska brytare består av en metallfjäder och en kontaktpunkt som aktiveras när en tangent trycks ner. När tangenten trycks ned pressar den metallfjädern mot kontaktpunkten och skapar en elektrisk krets som registrerar tangenttryckningen.

Det finns många olika typer av mekaniska brytare, var och en med sina egna egenskaper och funktioner. De vanligaste typerna av mekaniska brytare är blå, röd, brun och svart. Blå brytare har en hög klickande ljud och en tydlig känsla av att tangenten har aktiverats, vilket gör dem populära bland skribenter. Röda brytare är tysta och lätta att trycka, vilket gör dem populära bland spelare. Brun brytare har en mild taktisk feedback och är en mellanväg mellan de två. Svarta brytare är tyngre än de andra och kräver mer kraft för att trycka, vilket gör dem populära bland användare som vill ha mer precision.
-

Fördelar med mekaniska tangentbord

Det finns många fördelar med mekaniska tangentbord jämfört med membranbaserade tangentbord. Här är några av de vanligaste fördelarna:

 1. Hög kvalitet: Mekaniska tangentbord är vanligtvis tillverkade av högkvalitativa material som håller länge och kan motstå slitage.

 2. Längre livslängd: Mekaniska tangentbord har en längre livslängd än membranbaserade tangentbord. Detta beror på att mekaniska brytare har en högre livslängd och kan användas i flera miljoner tangenttryckningar.

 3. Bättre respons och precision: Mekaniska tangentbord ger bättre respons och precision eftersom tangentbrytarna aktiveras när en viss kraft appliceras på tangenten. Detta gör det lättare för användare att veta exakt när tangenten har aktiverats och undvika att trycka för hårt eller för lätt.

 4. Bättre ergonomi: Mekaniska tangentbord är också ofta utformade för att ge bättre ergonomi och komfort. Till exempel kan vinkeln på tangentbordet justeras för att minska ansträngningen på handlederna och fingrarna.

 5. Anpassningsbarhet: Mekaniska tangentbord kan ofta anpassas och programmeras för att passa användarens behov. Detta kan inkludera att byta ut tangentkåpor, programmera makron och anpassa bakgrundsbelysningen.

 6. Estetiskt tilltalande: Många mekaniska tangentbord är också estetiskt tilltalande med olika färger, bakgrundsbelysning och former som kan passa användarens stil och smak. Du kan själv byta ut switchar, keycaps, kablar med mera för att göra tangentbordet mer personligt och tilltalande.
  -

Nackdelar med mekaniska tangentbord

Trots de många fördelarna med mekaniska tangentbord finns det också några nackdelar som bör övervägas innan man väljer att köpa en. Här är några av de vanligaste nackdelarna:

 1. Högre pris: Mekaniska tangentbord är oftast dyrare än membranbaserade tangentbord. Detta beror på att de använder högkvalitativa material och mekaniska brytare som är dyrare att tillverka.

 2. Högre ljudnivå: Mekaniska tangentbord är oftast högre än membranbaserade tangentbord på grund av den höga klickande ljudet som blå brytare ger. Detta kan vara störande för andra som arbetar i närheten. Mekaniska tangentbord kan likväl låta väldigt tillfredsställande och med rätt switchar, smörjmedel och keycaps kan du få till olika typer av "klick-ljud".

 3. Tung vikt: Jag vet egentligen inte om detta är en nackdel men mekaniska tangentbord är oftast tyngre än membranbaserade tangentbord på grund av de högkvalitativa materialen som används. Detta kan vara en nackdel för användare som behöver ta med sig tangentbordet på resor. Men det ger också en robust känsla och man känner att tangentbordet är i hög kvalité.

-

Vad ska man tänka på när man väljer ett mekaniskt tangentbord?

När man väljer ett mekaniskt tangentbord finns det några saker man bör tänka på för att hitta det bästa tangentbordet för sina behov. Här är några faktorer att överväga:

Typ av mekanisk brytare: Det finns många olika typer av mekaniska brytare att välja mellan, var och en med sina egna egenskaper och funktioner. Det är viktigt att välja en typ som passar ens behov och preferenser.

Taktisk feedback: Taktisk feedback refererar till den känsla som tangentbrytaren ger när den aktiveras. Det är viktigt att välja en typ av brytare som ger den önskade taktiska feedbacken, till exempel en brytare med tydligt klickande ljud eller en mer tyst och mjuk känsla.

Tangentlayout: Det finns olika tangentlayouter att välja mellan, till exempel ANSI eller ISO. Här i Sverige använder vi vanligtvis en ISO Nordic layout. Det är viktigt att välja en layout som passar ens användning, till exempel om man är van vid en viss layout eller om man behöver specifika tangenter för särskilda ändamål.

Anpassningsbarhet: Vissa mekaniska tangentbord har möjlighet till anpassning, till exempel genom att byta ut tangenter eller justera bakgrundsbelysning. Detta kan vara en fördel om man vill ha mer kontroll över tangentbordets utseende och funktioner.

Pris: Mekaniska tangentbord kan variera i pris från några hundra till flera tusen kronor. Det är viktigt att välja en tangentbord som passar ens budget och behov.
-

Sammanfattning

Mekaniska tangentbord erbjuder många fördelar jämfört med membranbaserade tangentbord, inklusive bättre hållbarhet, högre prestanda, bättre ergonomi och anpassningsbarhet. Trots detta finns det också nackdelar som högre pris, högre ljudnivå och tung vikt. Det är viktigt att överväga olika faktorer som typ av mekanisk brytare, taktisk feedback, tangentlayout, anpassningsbarhet och pris när man väljer ett mekaniskt tangentbord. Genom att göra en noggrann övervägning av dessa faktorer kan man hitta det bästa tangentbordet för sina behov och få en bättre skrivupplevelse.

Se alla nyheter »

Mekaniska tangentbord är modulära och du kan byta ut t.ex. switchar & keycaps. Bild: Pixabay.se

Mekaniska tangentbord är modulära och du kan byta ut t.ex. switchar & keycaps. Bild: Pixabay.se

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Du kanske också gillar:

Nu lanseras det nya exklusiva Streetwear-klädmärket Chibes

Nu lanseras det nya exklusiva Streetwear-klädmärket Chibes

Sveriges gator får en ny kompanjon i Streetwear-scenen med lanseringen av det nya klädvarumärket Chibes. Chibes har som mål att erbjuda en unik upplev...

Läs mer »
Låt de 5 mest ikoniska fotografierna i historien tala

Låt de 5 mest ikoniska fotografierna i historien tala

Det äldsta bevarade fotografiet någonsin är taget för nära 200 år sedan, 1826. Bilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce. Det föreställde uts...

Läs mer »
Jämför guld i Stockholm

Jämför guld i Stockholm

Nu kan du jämföra grampriser för guld i Stockholm och spara pengar. Guld & Bling erbjuder ett enkelt sätt att fynda guldsmycken via deras nya e-tjänst...

Läs mer »
Därför ska du flyttstäda

Därför ska du flyttstäda

Att flytta till en ny bostad är en spännande upplevelse, men det kan också vara en stressig och hektisk tid. En av de viktigaste sakerna som du behöve...

Läs mer »
För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord är en typ av tangentbord som använder mekaniska brytare istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Dessa tang...

Läs mer »
Förbered din trädgård för våren

Förbered din trädgård för våren

Våren är en fantastisk tid för trädgårdsälskare. Efter en lång och kall vinter vaknar naturen till liv och trädgården fylls med nya färger och dofter....

Läs mer »
Vad ska man tänka på vid flytt?

Vad ska man tänka på vid flytt?

Att flytta kan både vara de mest spännande men också stressande händelserna här i livet. Det är såklart roligt och spännande med en ny bostad men det ...

Läs mer »
Är du intresserad av att skaffa ett smart hem?

Är du intresserad av att skaffa ett smart hem?

Smart home-teknik är en teknologi som har blivit allt mer populär de senaste åren. Med smart home-system kan du förenkla och automatisera olika uppgif...

Läs mer »
Träna effektivt med High Intensity Interval Training (HIIT)

Träna effektivt med High Intensity Interval Training (HIIT)

High Intensity Interval Training (HIIT) är en form av träning som involverar korta, intensiva intervaller av högintensiv ansträngning, oftast följt av...

Läs mer »
Vad är fjärrvärme?

Vad är fjärrvärme?

Fjärrvärme är en form av uppvärmning som använder värmeenergi som produceras centralt och distribueras via ledningar till anslutna hus och byggnader. ...

Läs mer »
Spartips för el- och vattenförbrukning

Spartips för el- och vattenförbrukning

Vintern börjar närma sig och det kommer allt mer varningar för de höga elkostnaderna. Därför har vi här samlat en del spartips för hur du enkelt kan d...

Läs mer »
Hemsida till idrottsföreningen

Hemsida till idrottsföreningen

IdrottOnline har tidigare försett de flesta av sveriges sportföreningars hemsida. Nyligen meddelade dom dock att tjänsten IdrottOnline hemsida stängs ...

Läs mer »
Hoppar du över frukosten?

Hoppar du över frukosten?

Äter du ingenting till frukost? Kanske dricker du endast en kopp kaffe för att komma igång på morgonen och starta dagen? Det finns flera konsekvens...

Läs mer »
Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Den oroliga arbetsmarknaden är ett faktum med höga räntor och oroligheter i världen är det just nu många som backar från att köpa och sälja bostäder. ...

Läs mer »
Köksknoppar som sticker ut

Köksknoppar som sticker ut

Att vid en köksrenovering tänka till och installera rätt kökshandtag och/eller köksknoppar kan ge köket ett lyft och en riktigt häftig look. (Detta...

Läs mer »
Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini 2nd gen smarthögtalare som erbjuder röststyrning via Google-assistenten på svenska, med smarthögtalaren kan du ...

Läs mer »
SeniorPorten erbjuder digital bokcirkel för dig som är 60+

SeniorPorten erbjuder digital bokcirkel för dig som är 60+

SeniorPorten.se är ett svenskt forum och mötesplats för seniorer, pensionärer och dig som är 60 år eller äldre. En samlingsplats som bygger på att hit...

Läs mer »
Lys upp tillvaron med cool lampa

Lys upp tillvaron med cool lampa

Små detaljer kan verkligen sätta karaktär och personlighet i inredningen. Ett exempel på detta visar det danska varumärket Mr Wattson​ upp med sin lam...

Läs mer »
Vi byggde ett custom tangentbord: Glorious GMMK Pro

Vi byggde ett custom tangentbord: Glorious GMMK Pro

På senare tid har det blivit mer och mer populärt med custom mekaniska tangentbord och mekaniska tangentbordstillbehör. Mekaniska tangentbord har funn...

Läs mer »
Hemestertips: Axmar Bruk

Hemestertips: Axmar Bruk

Axmar bruk hittar du på Gävlekusten och här erbjuds en välbevarad bruksmiljö med engelsk park, restaurang och café samt mycket historik och kultur frå...

Läs mer »
Träna hjärnan med korsord och Sudoku

Träna hjärnan med korsord och Sudoku

Tankespel som korsord och Sudoku är både roliga, lärorika och bra för att hålla hjärnkontoret aktivt. När man löser svåra tankespel så kan man få sitt...

Läs mer »

Annons:

Om cookies

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Har du vidare funderingar kring hur cookies används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder endast cookies i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga