Titilo logo1

Annons:

Snyggt och personligt mekaniskt tangentbord! Bild: Pixabay.se

Snyggt och personligt mekaniskt tangentbord! Bild: Pixabay.se

För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord är en typ av tangentbord som använder mekaniska brytare istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Dessa tangentbord har blivit allt mer populära de senaste åren på grund av deras höga kvalitet och pålitlighet. De är också populära bland spelare och skribenter eftersom de ger snabbare och mer exakta tangenttryckningar.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på mekaniska tangentbord, hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar och vad man ska tänka på när man väljer ett mekaniskt tangentbord.
-

Hur fungerar mekaniska tangentbord?

Mekaniska tangentbord fungerar genom att använda en mekanisk brytare för varje tangent istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Mekaniska brytare består av en metallfjäder och en kontaktpunkt som aktiveras när en tangent trycks ner. När tangenten trycks ned pressar den metallfjädern mot kontaktpunkten och skapar en elektrisk krets som registrerar tangenttryckningen.

Det finns många olika typer av mekaniska brytare, var och en med sina egna egenskaper och funktioner. De vanligaste typerna av mekaniska brytare är blå, röd, brun och svart. Blå brytare har en hög klickande ljud och en tydlig känsla av att tangenten har aktiverats, vilket gör dem populära bland skribenter. Röda brytare är tysta och lätta att trycka, vilket gör dem populära bland spelare. Brun brytare har en mild taktisk feedback och är en mellanväg mellan de två. Svarta brytare är tyngre än de andra och kräver mer kraft för att trycka, vilket gör dem populära bland användare som vill ha mer precision.
-

Fördelar med mekaniska tangentbord

Det finns många fördelar med mekaniska tangentbord jämfört med membranbaserade tangentbord. Här är några av de vanligaste fördelarna:

 1. Hög kvalitet: Mekaniska tangentbord är vanligtvis tillverkade av högkvalitativa material som håller länge och kan motstå slitage.

 2. Längre livslängd: Mekaniska tangentbord har en längre livslängd än membranbaserade tangentbord. Detta beror på att mekaniska brytare har en högre livslängd och kan användas i flera miljoner tangenttryckningar.

 3. Bättre respons och precision: Mekaniska tangentbord ger bättre respons och precision eftersom tangentbrytarna aktiveras när en viss kraft appliceras på tangenten. Detta gör det lättare för användare att veta exakt när tangenten har aktiverats och undvika att trycka för hårt eller för lätt.

 4. Bättre ergonomi: Mekaniska tangentbord är också ofta utformade för att ge bättre ergonomi och komfort. Till exempel kan vinkeln på tangentbordet justeras för att minska ansträngningen på handlederna och fingrarna.

 5. Anpassningsbarhet: Mekaniska tangentbord kan ofta anpassas och programmeras för att passa användarens behov. Detta kan inkludera att byta ut tangentkåpor, programmera makron och anpassa bakgrundsbelysningen.

 6. Estetiskt tilltalande: Många mekaniska tangentbord är också estetiskt tilltalande med olika färger, bakgrundsbelysning och former som kan passa användarens stil och smak. Du kan själv byta ut switchar, keycaps, kablar med mera för att göra tangentbordet mer personligt och tilltalande.
  -

Nackdelar med mekaniska tangentbord

Trots de många fördelarna med mekaniska tangentbord finns det också några nackdelar som bör övervägas innan man väljer att köpa en. Här är några av de vanligaste nackdelarna:

 1. Högre pris: Mekaniska tangentbord är oftast dyrare än membranbaserade tangentbord. Detta beror på att de använder högkvalitativa material och mekaniska brytare som är dyrare att tillverka.

 2. Högre ljudnivå: Mekaniska tangentbord är oftast högre än membranbaserade tangentbord på grund av den höga klickande ljudet som blå brytare ger. Detta kan vara störande för andra som arbetar i närheten. Mekaniska tangentbord kan likväl låta väldigt tillfredsställande och med rätt switchar, smörjmedel och keycaps kan du få till olika typer av "klick-ljud".

 3. Tung vikt: Jag vet egentligen inte om detta är en nackdel men mekaniska tangentbord är oftast tyngre än membranbaserade tangentbord på grund av de högkvalitativa materialen som används. Detta kan vara en nackdel för användare som behöver ta med sig tangentbordet på resor. Men det ger också en robust känsla och man känner att tangentbordet är i hög kvalité.

-

Vad ska man tänka på när man väljer ett mekaniskt tangentbord?

När man väljer ett mekaniskt tangentbord finns det några saker man bör tänka på för att hitta det bästa tangentbordet för sina behov. Här är några faktorer att överväga:

Typ av mekanisk brytare: Det finns många olika typer av mekaniska brytare att välja mellan, var och en med sina egna egenskaper och funktioner. Det är viktigt att välja en typ som passar ens behov och preferenser.

Taktisk feedback: Taktisk feedback refererar till den känsla som tangentbrytaren ger när den aktiveras. Det är viktigt att välja en typ av brytare som ger den önskade taktiska feedbacken, till exempel en brytare med tydligt klickande ljud eller en mer tyst och mjuk känsla.

Tangentlayout: Det finns olika tangentlayouter att välja mellan, till exempel ANSI eller ISO. Här i Sverige använder vi vanligtvis en ISO Nordic layout. Det är viktigt att välja en layout som passar ens användning, till exempel om man är van vid en viss layout eller om man behöver specifika tangenter för särskilda ändamål.

Anpassningsbarhet: Vissa mekaniska tangentbord har möjlighet till anpassning, till exempel genom att byta ut tangenter eller justera bakgrundsbelysning. Detta kan vara en fördel om man vill ha mer kontroll över tangentbordets utseende och funktioner.

Pris: Mekaniska tangentbord kan variera i pris från några hundra till flera tusen kronor. Det är viktigt att välja en tangentbord som passar ens budget och behov.
-

Sammanfattning

Mekaniska tangentbord erbjuder många fördelar jämfört med membranbaserade tangentbord, inklusive bättre hållbarhet, högre prestanda, bättre ergonomi och anpassningsbarhet. Trots detta finns det också nackdelar som högre pris, högre ljudnivå och tung vikt. Det är viktigt att överväga olika faktorer som typ av mekanisk brytare, taktisk feedback, tangentlayout, anpassningsbarhet och pris när man väljer ett mekaniskt tangentbord. Genom att göra en noggrann övervägning av dessa faktorer kan man hitta det bästa tangentbordet för sina behov och få en bättre skrivupplevelse.

Mekaniska tangentbord är modulära och du kan byta ut t.ex. switchar & keycaps. Bild: Pixabay.se

Mekaniska tangentbord är modulära och du kan byta ut t.ex. switchar & keycaps. Bild: Pixabay.se

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

MangoWeb, hemsida gratis, hemsida visitkort, webb

Du kanske också gillar:

OneClickBlog gör det enkelt att AI-generera bloggar

OneClickBlog gör det enkelt att AI-generera bloggar

Här kommer något för alla AI och contententusiaster därute. Vi har sniffat upp en spännande ny AI-tjänst som kommer göra content marekting i form av b...

Läs mer »
SeniorPorten: Gemenskap och Aktiviteter för Seniorer över 60 år

SeniorPorten: Gemenskap och Aktiviteter för Seniorer över 60 år

I en tid där digitaliseringen snabbt förändrar hur vi interagerar och engagerar oss i samhället, har SeniorPorten framträtt som en strålande ljuspunkt...

Läs mer »
Skapa talande album med Pixelvoice

Skapa talande album med Pixelvoice

Ett nytt kapitel inom digital storytelling har öppnats med lanseringen av Pixelvoice, en banbrytande plattform som erbjuder ett helt unikt sätt att be...

Läs mer »
FunkyGears gör det roligt att hitta den perfekta gåvan

FunkyGears gör det roligt att hitta den perfekta gåvan

I en värld av tråkiga presentkort och förutsägbara gåvor har FunkyGears tagit på sig rollen som presenternas mästare. De tipsar om roliga produkter so...

Läs mer »
Lansera en hemsida snabbt och enkelt med MangoWeb

Lansera en hemsida snabbt och enkelt med MangoWeb

Nu lanseras MangoWeb som är ett initiativ och alternativ för att kunna lansera en hemsida snabbt, billigt och enkelt. Ett perfekt alternativ för småfö...

Läs mer »
Maximera tryggheten med smarta hemlarm

Maximera tryggheten med smarta hemlarm

I en värld där teknologin ständigt utvecklas har det traditionella hemlarmet fått en modern ansiktslyftning. Med smarta hemlarm får du inte bara trygg...

Läs mer »
Mode för Nybörjare

Mode för Nybörjare

På jakt efter det perfekta sättet att kickstarta din resa in i modens fascinerande värld? Oroa dig inte! Vår redaktion har satt ihop en snabbstar...

Läs mer »
Webbyrå erbjuder kostnadsfri utbildning i Yodo CMS

Webbyrå erbjuder kostnadsfri utbildning i Yodo CMS

Webbyrån GoWeb har meddelat att de nu erbjuder kostnadsfria utbildningar i det populära publiceringssystemet Yodo CMS. Utbildningarna är ungefär en ti...

Läs mer »
Öka företagets synlighet med E-postmarknadsföring

Öka företagets synlighet med E-postmarknadsföring

I den digitala tidsåldern har e-postmarknadsföring blivit en hörnsten för företagskommunikation och interaktion. Att effektivt nå ut till kunder, pers...

Läs mer »
Uncle Frank tar steget in i modevärlden

Uncle Frank tar steget in i modevärlden

Herrbutiken Uncle Frank i Gävle tar nu ett steg in i modevärlden genom att lansera sin alldeles egna limiterade kollektion av kläder. Den nya kollekti...

Läs mer »
PR-tjänster för företag

PR-tjänster för företag

Svensk Presstjänst är en framstående nationell skrivbyrå med inriktning på att formulera, publicera och distribuera nyhetsuppdateringar. Presstjän...

Läs mer »
6 tips för att tjäna extra pengar snabbt och enkelt

6 tips för att tjäna extra pengar snabbt och enkelt

I den aktuella ekonomin är det tuffa tider för många. Det är flera privatpersoner som söker efter hur man kan tjäna extra pengar enkelt och snabbt för...

Läs mer »
Höstmodet 2023: Klä dig med stil när bladen faller

Höstmodet 2023: Klä dig med stil när bladen faller

(Artikeln kan innehålla annonslänkar) Vi kastar oss in i hösten 2023 och du vet vad hösten betyder – det är dags att klä sig med stil! Modet under ...

Läs mer »
Nu lanseras det nya exklusiva Streetwear-klädmärket Chibes

Nu lanseras det nya exklusiva Streetwear-klädmärket Chibes

Sveriges gator får en ny kompanjon i Streetwear-scenen med lanseringen av det nya klädvarumärket Chibes. Chibes har som mål att erbjuda en unik upplev...

Läs mer »
Låt de 5 mest ikoniska fotografierna i historien tala

Låt de 5 mest ikoniska fotografierna i historien tala

Det äldsta bevarade fotografiet någonsin är taget för nära 200 år sedan, 1826. Bilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce. Det föreställde uts...

Läs mer »
Jämför guld i Stockholm och skapa egna guldsmycken

Jämför guld i Stockholm och skapa egna guldsmycken

Nu kan du jämföra grampriser för guld i Stockholm och spara pengar. Den nya webbplatsen Guld & Bling erbjuder ett enkelt sätt att fynda guldsmycken vi...

Läs mer »
Därför ska du flyttstäda

Därför ska du flyttstäda

Att flytta till en ny bostad är en spännande upplevelse, men det kan också vara en stressig och hektisk tid. En av de viktigaste sakerna som du behöve...

Läs mer »
Sätt stilen med snygga herrkläder

Sätt stilen med snygga herrkläder

(Detta inlägg kan innehålla annonslänkar från Ciszere) Varmare väder, vi älskar det, eller hur? Sommaren är på väg och det finns ingen som inte äls...

Läs mer »
För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

För- och nackdelar med mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord är en typ av tangentbord som använder mekaniska brytare istället för membranbrytare som finns på vanliga tangentbord. Dessa tang...

Läs mer »
Förbered din trädgård för våren

Förbered din trädgård för våren

Våren är en fantastisk tid för trädgårdsälskare. Efter en lång och kall vinter vaknar naturen till liv och trädgården fylls med nya färger och dofter....

Läs mer »
Vad ska man tänka på vid flytt?

Vad ska man tänka på vid flytt?

Att flytta kan både vara de mest spännande men också stressande händelserna här i livet. Det är såklart roligt och spännande med en ny bostad men det ...

Läs mer »

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga