Annons:

Driver podden Tvångspodden ihop med sin man

När jag som 60-åring utreddes visade det sig att jag har en hjärna med ADHD

AnnKatrin Noreliusson är född i Hudiksvall och flyttade som 24-åring till Stockholm och studier. Efter 10 år i storstan gick flyttlasset tillbaka till Glada Hudik. Som liten ville hon bli polis som sin pappa men i tonåren kändes psykologyrket mer spännande.

– Jag ville jobba med att hjälpa människor att hitta sin väg, så jag började som 14-åring läsa psykologilitteratur, säger AnnKatrin. Det var relationer som lockade och jag har nog alltid varit väldigt intresserad av just det, berättar hon. Det var kanske för att jag hade lite svårt själv. Jag var inte riktigt utvecklingsmässigt på den platsen jag önskade.

Jag hade svårt med hur jag skulle vara och försökte alltid vara någon annan än jag egentligen var och gjorde om mig för att få vara med. Jag minns att jag bland annat rökte för att jag inte vågade säga ifrån och var väldigt beroende av andra och kände mig ofta dum i huvudet i skolan. Det har på senare år visat sig att känslan av utanförskap var en diagnos, adhd berättar AnnKatrin. När jag som 60-åring utreddes visade det sig att jag har en hjärna med adhd.

Att få adhd-diagnos som äldre kan man läsa om i hennes inlägg på Smart Psykiatris blogg.

Jag slet mycket under många år, för det var ingen som såg mina problem, de hände ju inuti mig.

AnnKatrin berättar att hon hade dåliga betyg så hon kunde inte komma in på prykologilinjen.

- Men sen hade jag tur för via Arbetsförmedlingen fick jag arbete på ett dentallab/tandtekninskt laboratorium. Intresse av hantverk och att hålla på med händerna har jag alltid gillat så jag började på labbet som biträde när jag var 18 år. Vi tillverkade löständer. Både löstagbara och sådana som cementeras fast berättar hon. I tandtekniker-yrket blev hon kvar i hela 38 år. Efter de första sex åren som tandtekniskt biträde utbildade hon sig sen som tandtekniker. Men drömmen fanns kvar att vilja jobba med människor.

- Tandteknikerutbildningen var anledningen till att det blev Stockholm. Där träffade jag min man. Han var dansbands-musiker, han 18 år och jag 28 år. Det var Sveriges yngsta dansband han spelade i. Dansbandet hette Simons, där han spelade trummor. Min man och jag har varit tillsammans i 37 år idag. De bildade familj och valde sen att flytta tillbaka till Hudiksvall.

- Jag hade köpt en tomt redan som ung så den bara väntade på oss så vi byggde hus och flyttade dit, berättar AnnKatrin. I det huset bodde vi i 25 år. Nu har vi byggt ytterligare ett hus med havsutsikt och det ligger på min drömplats på jorden. Tidigare var jag väldigt rädd att vara härute, har varit mörkrädd och det är ensligt här men nu är det alldeles underbart att få bo här. Jag har jobbat mig igenom detta för att få tillbringa all min tid här genom min egensnickrade kbt-terapi 

Idag jobbar AnnKatrin som anhörigguide och coach till föräldrar och anhöriga som har någon typ av tvångssyndrom i familjen. Sonen Markus har tvångssyndrom och har det riktigt tufft i sitt liv. 

- Det är därför jag vill hjälpa andra säger hon.  Att se honom må dåligt har varit smärtsamt. Dottern har adhd, vi märkte det ganska tidigt men trodde först att det var vi som föräldrar som inte var lämpliga.

Sonen hade störst problem och utreddes när han var 7 år. Det han utreddes för först var adhd. Men jag förstod snart att det måste vara mer än det och läste på säger AnnKatrin. Han hade tics och skrek till ibland. Han fastnade i vissa grejer och då visade det sig vid vidare utredning att han hade Tourettes syndrom och snart började han tvätta sig extremt mycket. Han tvättade sig så ofta så han blödde på sina händer och han tömde tvålpumparna på några dagar. Då diagnostiserades han också med ocd/tvångssyndrom. 

- Han har lätt för att lära men otroligt svårt att fokusera, säger AnnKatrin. Det är diagnoserna som ger honom problem. Han fungerar därför inte särskilt bra i vardagen. Alla svårigheter i vår familj gjorde att mitt intresse stärktes för att utbilda mig inom psykologi men det fanns inte tid och kraft för att börja göra detta när jag hade alla dessa svårigheter hemma.

Som entreprenör kan man vara lite galen säger hon. Det jag tycker är roligt kan jag fokusera på dag och natt men det jag tycker är tråkigt finns inte på kartan att jag ska göra. Såklart får jag göra sånt också, men det drar massor av energi.

AnnKatrin berättar att 2013 så lades labbet där hon arbetade ner på grund av arbetsbrist så hon blev då arbetslös och tänkte vad ska jag göra nu?

- Då fick min gamla dröm komma fram igen och tillsammans med mina kunskaper inom npf (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, autism, Tourettes med flera diagnoser) och psykisk ohälsa startade jag mitt företag Familjebalans och utbildade mig till traditionell coach, kognitiv NPFcoach och som handledare i sorgebearbetning, säger AnnKatrin.

Mina klienter var familjemedlemmar till barn som hade diagnos.

AnnKatrin driver en medlemsklubb för anhöriga som har familjemedlemmar med tvångssyndrom. Tre gånger per år öppnar medlemsklubben för intagning av nya medlemmar. Starten var i oktober 2020 och hon jobbar nu med att stötta medlemmarna i ”OCD hjälpen för anhöriga”.I maj är nästa antagning. Allt är online och i medlemsportalen kan medlemmarna hämta det material de behöver. Det finns tre moduler. Första delen är fakta om tvångssyndrom som är viktigt att ha som grund och andra delen är om anhörighetskapet och tredje delen är om var man ska vända sig om man behöver hjälp.

I OCDhjälpen finns podcastavsnitt som bara sänds där då hon och min hennes son samtalar och han berättar om hur han hanterar sin ocd.- Vi har möten en gång varje månad där jag är guide, berättar AnnKatrin och då delar jag in i smågrupper där de får samtala ostört vilket många uppskattar. Jag lägger även in boktips. Länkar till artiklar och annat som kan vara bra att ta del av.

AnnKatrin och hennes man Anders arbetar ihop med podden och hon berätattar att han har redigerat 130 poddavsnitt.

- Han och jag är så olika. Vi passar så bra ihop ändå. Han gillar att spela i en massa olika lokala band och några jag minns namnet på säger AnnKatrin, det är CeeBee and the boys och Gengångarna.

Vi avslutar samtalet med att hon berättar att hon på fritiden gillar jag att gå ut i skogen, grilla korv, sitta på en sten och bara njuta och bara Skogsnjuta som hon kallar det. Det heter Shinrin Yoku på japanska och skogsbad på svenska. Hon berättar också AnnKatrin att hon har har ett träd som jhon kramar.

Hon håller i grupper med skogsbad ibland och har samarbetat med Studieförbundet vuxenskolan samt Anhörighetsstödet i Kommunen.

www.familjebalans.se

www.tvångspodden.se

Text: Eva-Lena Ivarsson Fot: AnnKatrin Noreliusson

www.connectpoint.se

ConnectPoint

Publicerat via SvenskPress.se av...

ConnectPoint

Ditt givna val som digital tidning när det gäller företagare och entreprenörer i Sverige och utlandet. Vi på ConnectPoint har förkärlek för att dyka lite ner i personen bakom företaget för att vi ska ... Läs mer

Se alla nyheter »

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Du kanske också gillar:

Kickoff för årets UF-företagare!

Kickoff för årets UF-företagare!

Den 28 september hölls en lyckad kickoff i Gävles konserthus för blivande UF elever i Gästrikland. En kickoff med syftet att inspirera och ge idéer om...

Läs mer »
5 tips för att lära dig mer om stjärnhimlen

5 tips för att lära dig mer om stjärnhimlen

I Sverige är det möjligt att se 60 av alla 88 stjärnkonstellationer, och därför är det inte konstigt att stjärnhimlen intresserar så många. Är du en a...

Läs mer »
Äntligen dags för gårdsförsäljning av alkoholdrycker?

Äntligen dags för gårdsförsäljning av alkoholdrycker?

På uppdrag av regeringen har man tagit fram en utredning om att småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker skall tillåtas även i Sverige som på andr...

Läs mer »
Känslor har ingen ålder är namnet på Roger Rönnings nya album

Känslor har ingen ålder är namnet på Roger Rönnings nya album

Roger Rönning gör ett klassiskt Rönning album som handlar om kärlek, vänskap och människans längtan, förmågor och tillkortakommanden. Känslor har ing...

Läs mer »
Adolphson & Falk turnerar med Julen i blodet och släpper livealbum!

Adolphson & Falk turnerar med Julen i blodet och släpper livealbum!

Under vintern 2018 och 2019 gjorde Adolphson & Falk en bejublad jubileumsturné för att fira att de spelat ihop i 50 år! Syntpionjären Greg FitzPatrick...

Läs mer »
Spartips för el- och vattenförbrukning

Spartips för el- och vattenförbrukning

Vintern börjar närma sig och det kommer allt mer varningar för de höga elkostnaderna. Därför har vi här samlat en del spartips för hur du enkelt kan d...

Läs mer »
Minna städar i renaste laget

Minna städar i renaste laget

Städbolaget I renaste lagets affärsidé är att med miljövänliga produkter och metoder tillhandahålla lokalvårdstjänster för företag. I verksamheten åte...

Läs mer »
Hemsida till idrottsföreningen

Hemsida till idrottsföreningen

IdrottOnline har tidigare försett de flesta av sveriges sportföreningars hemsida. Nyligen meddelade dom dock att tjänsten IdrottOnline hemsida stängs ...

Läs mer »
Hoppar du över frukosten?

Hoppar du över frukosten?

Äter du ingenting till frukost? Kanske dricker du endast en kopp kaffe för att komma igång på morgonen och starta dagen? Det finns flera konsekvens...

Läs mer »
Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Den oroliga arbetsmarknaden är ett faktum med höga räntor och oroligheter i världen är det just nu många som backar från att köpa och sälja bostäder. ...

Läs mer »
Pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn på turné i höst!

Pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn på turné i höst!

Ny höstturné för pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn med populära ”Hits of The 60`s” !

Läs mer »
Sverigeturné för Ronny Eriksson med showen "Greatest Hittills" hösten 2022!

Sverigeturné för Ronny Eriksson med showen "Greatest Hittills" hösten 2022!

En av våra folkkära artister Ronny Eriksson tillsammans med Benneth Fagerlund beger sig ut på en gemensam Sverigeturné med showen "Greatest Hittills" ...

Läs mer »
Premiär för nya dinnershowen The Best på Hits For You

Premiär för nya dinnershowen The Best på Hits For You

Lördag den 27 augusti är det åter premiär för en ny efterlängtad dinnershow på nöjespalatset Hits For You i Gävle. Det är den sjunde showen i ordninge...

Läs mer »
Norrland når flest på Facebook

Norrland når flest på Facebook

Facebooksidan ”Norrland. Ett eget land” är sidan inom besöksnäringen som har störst räckvidd i Sverige. Sidan når ut till över 800 000 personer i Sv...

Läs mer »

Solna står som värd för hälsomässa

Solna kommun står återigen som värd för en av årets största alternativa mässor inom kropp och själ.

Läs mer »
Robert Wells släpper ny singel och musikvideo "Wedding Bells"

Robert Wells släpper ny singel och musikvideo "Wedding Bells"

Detta är andra delen av Robert Wells EP ”Songs Without Words” inspelade tillsammans med Europas berömda anrika Prags filharmoniker, CNSO "Czech Nation...

Läs mer »
Premiär för talande digital guide i Axmar bruk

Premiär för talande digital guide i Axmar bruk

För att få största möjliga upplevelse på en besöksdestination så krävs en bra guide för den perfekta upplevelsen. Att boka in en fysisk guide har sina...

Läs mer »
Köksknoppar som sticker ut

Köksknoppar som sticker ut

Att vid en köksrenovering tänka till och installera rätt kökshandtag och/eller köksknoppar kan ge köket ett lyft och en riktigt häftig look. (Detta...

Läs mer »
Fick rådet att inte tala om sin ålder - släpper nu singeln ”Older”

Fick rådet att inte tala om sin ålder - släpper nu singeln ”Older”

Möt Täbybon Maria Rodhe som gillar att gå emot strömmen och som på natten till midsommar fredag 24 Juni släpper sin andra singel för i år, ”Older”, på...

Läs mer »
Robert Wells på omfattande höstturné och släpper ny musik!

Robert Wells på omfattande höstturné och släpper ny musik!

Nu är det klart! Robert Wells överraskar idag med att släppa inspelningar tillsammans med Europas berömda anrika Prags filharmoniker, CNSO "Czech Nati...

Läs mer »
Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini 2nd gen smarthögtalare som erbjuder röststyrning via Google-assistenten på svenska, med smarthögtalaren kan du ...

Läs mer »

Annons:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK