Annons:

M 20 under gång

M 20 under gång

Den 80-åriga minsveparen M 20 på plats vid Marinens 500-årsjubileum i Söderköping

För den som vill gå ombord och bekanta sig med en äkta, sjögående 80-årig svensk minsvepare, med beteckningen M 20, som deltog i andra världskrigets försvar av Sverige, finns chansen när svenska Marinen den 6–7 juni firar 500-årsjubileum i Söderköping.
Minsveparen M 20 är, trots sin aktningsvärda ålder, ett i bästa skick sjögående museifartyg, ägt av Sjöhistoriska museet men bemannas, drivs och underhålls av den ideellt arbetande Föreningen M 20, med ca 330 medlemmar. M 20, som är K-märkt av Sjöhistoriska museet, kommer som enda fartyg att representera Marinen och Sjöhistoriska Museet vid jubileumsceremonier i Söderköping och Vadstena den 6–7 juni. Förutom festligheterna längs Göta kanal kommer M 20 även att delta i firandet i Karlskrona den 13–14 augusti.

Flottans födelse: Tio tyska koggar

Marinens jubileum firas som sig bör med pompa och ståt i Stockholm, Karlskrona och Göteborg. Men en betydelsefull del i firandet sker också i småstäderna Söderköping och Vadstena samt längs Göta kanal. Den 7 juni 1522, alltså för precis 500 år sedan, tog Sveriges första kung, Gustav Vasa, officiellt emot tio breda, flatbottnade segelfartyg av typen kogg i havsviken Slätbaken utanför Söderköping. Skeppen, som vid leveransen var bemannade med 750 tyska legoknektar, hade kungen köpt på kredit (!) för 42 000 mark, en gigantisk summa på den tiden. Säljare var det dåtida mäktiga handelsmonopolet Hansan i Lübeck, och syftet med köpet var att kunna bryta den fientliga danska flottans dominans i Östersjön. Den svenska Flottan var därmed född.

Den officiella jubileumsceremonin inleds den 7 juni klockan 9:00 med att en örlogsfana förs i roddbåt till Söderköping. Därefter marscherar en fanvakt med musikkår till Fiskartorpet, där en minnessten avtäcks.

– Det är en stor dag för M 20 när vi fått det ärofyllda uppdraget att representera både gårdagens och dagens örlogsflotta vid firandet av Marinens 500 år på födelseplatsen i Söderköping, säger Anders Torelm, ordförande i Föreningen M 20.

M 20 välkomnar allmänheten i nio hamnar

Allmänhet och medier kan ta del av firandet längs Göta kanal samt beskåda och besöka M 20 i inte mindre än nio hamnar under minsveparens 11 dagar långa färd mellan hemmahamnen i Stockholm (kajplats nedanför Vasamuseet) med avgång 30 maj, därefter Nynäshamn 30 maj, Stegeborg 31 maj, Berg 1 juni, Vadstena 2 juni, Motala 3 juni, Berg igen 4 juni, Snöveltorp 5 juni, Söderköping 6 juni. Under hemresan angörs Arkö 7 juni, Nynäshamn 8 juni samt åter i Stockholm 9 juni. Ombord i M 20 finns en mobil utställning om fartygets mångskiftande spännande historia, från farofylld krigstjänst 1941–45 till dagens fredliga kulturgärning.

- M 20 är en del av vårt marina kulturarv, och Sjöhistoriska museet har ett gott samarbete med Föreningen M 20 sedan starten 2005, säger Hans-Lennart Ohlsson, sakkunnig på Sjöhistoriska museet. Och tillägger:

- Den här minsveparen är en viktig mobil plattform för Sjöhistoriska museet och hjälper oss att nå ut till allmänheten utanför våra fasta museibyggnader.

Röjdykare ror över 100 kilometer!

Under jubileet genomförs också en färgstark roddtävling med ett 90-tal röjdykare från Kamratföreningen Röjdykarna, som i tre stora, tunga roddbåtar kallade 10-huggare (tio roddare i varje båt) ror genom Göta kanal den 3–7 juni. Start i Vadstena med mål i Söderköping, en sträcka på ca 60 nautiska mil eller mäktiga 111 kilometer.

Minsveparen M 20, som under många år varit utbildningsfartyg för Marinens röjdykare, deltar även här, nu som följebåt under tävlingen. Starten sker i Vadstena Slotts vallgrav den 3 juni och avslutas med jubileumsmiddag på Stegeborg i Slätbaken-viken utanför Söderköping den 6 juni. Vadstena slott och Stegeborg har valts för att hedra Gustav Vasa, som då och då bodde på just dessa slott.

M 20 i krigstjänst dygnet runt 1941–45

Minsveparen M 20 är ett unikt fartyg som det enda kvarvarande svenska örlogsfartyg i trä som gjorde tjänst runt Sveriges kuster under krigsåren 1941–45, med minsvepning, patrull- och bevakningsuppdrag, eskort av konvojer mm. M 20 deltog dessutom som ett av många fartyg och fiskebåtar som räddade de ca 7 000 danska judar som i oktober 1943 i all hast tvingades fly från det tyskockuperade Danmark, inför hotet att fängslas och deporteras till de nazistiska förintelselägren. M 20 transporterade över 100 judar i denna väldiga månadslånga nattliga räddningsoperation, till säkerheten i Sverige.

M 20 räddades från skrotning 2005

M 20 byggdes 1941 på Neglinge varv i Saltsjöbaden mitt under brinnande krig. Efter lång och trogen tjänst hos svenska flottan hotades minsveparen av utrangering eller skrotning. Fartyget räddades till eftervärlden i april 2005 av den nybildade Föreningen M 20, på initiativ av en grupp före detta fartygschefer som tjänstgjort på M 20 eller dess systerfartyg. Nämnas kan att många av M 20:s systerskepp har överlevt tidens tand, men som omgjorda till fritidsbåtar som drivs av privatpersoner.

M 20 bemannas idag främst av tidigare sjöofficerare, maskinister och sjömän/flottister, varav många tjänstgjort antingen i M 20 eller andra minsvepare från 1940-talet eller senare. Glädjande nog har Föreningen under senar år fått många nya yngre medlemmar. Alla förenas av ett intresse för marinhistoria, sjömanskap och kamratlig samvaro ombord på M 20.

 

 

Bildtexter:

M 20 under gång

Efter omfattande renoveringar för drygt en miljon kronor är minsveparen M 20, med sin ideellt arbetande besättning, i bästa skick att välkomna allmänhet och medier under Marinens 500-årsjubileum.

M 20 i hamn

Minsveparen M 20, ägd av Sjöhistoriska museet och som gjorde krigstjänst under andra världskriget, anlöper nio hamnar däribland Söderköping under Marinens jubileumsevenemang i juni månad.

M 20 genom historien

Under sin basering på västkusten räddade M 20 ett stort antal danska judar, som i oktober 1943 tvingades fly för sina liv från det nazistockuperade Danmark. En mobil utställning om M 20:s spännande historia finns ombord. På bilden fartygets kommunikationsansvariga Anne Sofie Eriksson.

 

Kontaktpersoner

Anders Torelm, ordförande Föreningen M 20
E-post: anders@sjohaga.se
Tel: 0735-23 29 16

Anne Sofie Eriksson, kommunikationsansvarig Föreningen M 20
E-post: annesofie@ordiarbete.se
Tel: 070-467 36 85

Hans-Lennart Ohlsson, sakkunnig, Sjöhistoriska museet/SMTM
E-post: Hans-Lennart.Ohlsson@smtm.se
Tel: 08-519 549 45

 

Föreningen M 20

Hemsida: www.minsveparen.se

e-post: kontakt@minsveparen.se

Föreningen M 20

Publicerat via SvenskPress.se av...

Föreningen M 20

Minsveparen M 20 byggdes 1941 under brinnande världskrig. Efter en lång och trogen tjänst blev M 20 utrangerat från flottan men räddades till eftervärlden i april 2005 av Föreningen M 20. Fartyget ägs... Läs mer

Se alla nyheter »

M 20 i hamn i Söderköping

M 20 i hamn i Söderköping

Utställning - M 20 genom historien

Utställning - M 20 genom historien

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Du kanske också gillar:

Kickoff för årets UF-företagare!

Kickoff för årets UF-företagare!

Den 28 september hölls en lyckad kickoff i Gävles konserthus för blivande UF elever i Gästrikland. En kickoff med syftet att inspirera och ge idéer om...

Läs mer »
5 tips för att lära dig mer om stjärnhimlen

5 tips för att lära dig mer om stjärnhimlen

I Sverige är det möjligt att se 60 av alla 88 stjärnkonstellationer, och därför är det inte konstigt att stjärnhimlen intresserar så många. Är du en a...

Läs mer »
Äntligen dags för gårdsförsäljning av alkoholdrycker?

Äntligen dags för gårdsförsäljning av alkoholdrycker?

På uppdrag av regeringen har man tagit fram en utredning om att småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker skall tillåtas även i Sverige som på andr...

Läs mer »
Känslor har ingen ålder är namnet på Roger Rönnings nya album

Känslor har ingen ålder är namnet på Roger Rönnings nya album

Roger Rönning gör ett klassiskt Rönning album som handlar om kärlek, vänskap och människans längtan, förmågor och tillkortakommanden. Känslor har ing...

Läs mer »
Adolphson & Falk turnerar med Julen i blodet och släpper livealbum!

Adolphson & Falk turnerar med Julen i blodet och släpper livealbum!

Under vintern 2018 och 2019 gjorde Adolphson & Falk en bejublad jubileumsturné för att fira att de spelat ihop i 50 år! Syntpionjären Greg FitzPatrick...

Läs mer »
Spartips för el- och vattenförbrukning

Spartips för el- och vattenförbrukning

Vintern börjar närma sig och det kommer allt mer varningar för de höga elkostnaderna. Därför har vi här samlat en del spartips för hur du enkelt kan d...

Läs mer »
Minna städar i renaste laget

Minna städar i renaste laget

Städbolaget I renaste lagets affärsidé är att med miljövänliga produkter och metoder tillhandahålla lokalvårdstjänster för företag. I verksamheten åte...

Läs mer »
Hemsida till idrottsföreningen

Hemsida till idrottsföreningen

IdrottOnline har tidigare försett de flesta av sveriges sportföreningars hemsida. Nyligen meddelade dom dock att tjänsten IdrottOnline hemsida stängs ...

Läs mer »
Hoppar du över frukosten?

Hoppar du över frukosten?

Äter du ingenting till frukost? Kanske dricker du endast en kopp kaffe för att komma igång på morgonen och starta dagen? Det finns flera konsekvens...

Läs mer »
Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Orolig bostadsmarknad kan leda till bra bostadsaffär

Den oroliga arbetsmarknaden är ett faktum med höga räntor och oroligheter i världen är det just nu många som backar från att köpa och sälja bostäder. ...

Läs mer »
Pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn på turné i höst!

Pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn på turné i höst!

Ny höstturné för pop-veteranerna Svenne Hedlund, Clabbe af Geijerstam och Lennart Grahn med populära ”Hits of The 60`s” !

Läs mer »
Sverigeturné för Ronny Eriksson med showen "Greatest Hittills" hösten 2022!

Sverigeturné för Ronny Eriksson med showen "Greatest Hittills" hösten 2022!

En av våra folkkära artister Ronny Eriksson tillsammans med Benneth Fagerlund beger sig ut på en gemensam Sverigeturné med showen "Greatest Hittills" ...

Läs mer »
Premiär för nya dinnershowen The Best på Hits For You

Premiär för nya dinnershowen The Best på Hits For You

Lördag den 27 augusti är det åter premiär för en ny efterlängtad dinnershow på nöjespalatset Hits For You i Gävle. Det är den sjunde showen i ordninge...

Läs mer »
Norrland når flest på Facebook

Norrland når flest på Facebook

Facebooksidan ”Norrland. Ett eget land” är sidan inom besöksnäringen som har störst räckvidd i Sverige. Sidan når ut till över 800 000 personer i Sv...

Läs mer »

Solna står som värd för hälsomässa

Solna kommun står återigen som värd för en av årets största alternativa mässor inom kropp och själ.

Läs mer »
Robert Wells släpper ny singel och musikvideo "Wedding Bells"

Robert Wells släpper ny singel och musikvideo "Wedding Bells"

Detta är andra delen av Robert Wells EP ”Songs Without Words” inspelade tillsammans med Europas berömda anrika Prags filharmoniker, CNSO "Czech Nation...

Läs mer »
Premiär för talande digital guide i Axmar bruk

Premiär för talande digital guide i Axmar bruk

För att få största möjliga upplevelse på en besöksdestination så krävs en bra guide för den perfekta upplevelsen. Att boka in en fysisk guide har sina...

Läs mer »
Köksknoppar som sticker ut

Köksknoppar som sticker ut

Att vid en köksrenovering tänka till och installera rätt kökshandtag och/eller köksknoppar kan ge köket ett lyft och en riktigt häftig look. (Detta...

Läs mer »
Fick rådet att inte tala om sin ålder - släpper nu singeln ”Older”

Fick rådet att inte tala om sin ålder - släpper nu singeln ”Older”

Möt Täbybon Maria Rodhe som gillar att gå emot strömmen och som på natten till midsommar fredag 24 Juni släpper sin andra singel för i år, ”Older”, på...

Läs mer »
Robert Wells på omfattande höstturné och släpper ny musik!

Robert Wells på omfattande höstturné och släpper ny musik!

Nu är det klart! Robert Wells överraskar idag med att släppa inspelningar tillsammans med Europas berömda anrika Prags filharmoniker, CNSO "Czech Nati...

Läs mer »
Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini

Gör livet enklare med Google Nest Mini 2nd gen smarthögtalare som erbjuder röststyrning via Google-assistenten på svenska, med smarthögtalaren kan du ...

Läs mer »

Annons:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK